tiistai 5. joulukuuta 2017

Suomi(ko)100 -haastekoonti

Epäilinkin, että näin siinä käy. Ahnehdin haasteita alkuvuodesta ja nyt joudun toteamaan, että ne ovat jääneet puolitiehen. Lopulta kirjoitin vain yhden haastepostauksen Klassikkojen lumoissa -blogin hienoon haasteeseen. Se käsitteli saamelaisrunoutta ja löytyy täältä. Kirjoitin tekstin saamelaisten kansallispäiväksi. Saamelaisrunoutta olen muuten lukenut toiseenkin otteeseen. Kyseessä oli Inger-Mari Aikio-Arianaickin teos Maailmalta tähän.

Teemaan liittyen luin hiljattain Yleltä artikkelin saamelaisiin ja Saanan valaisuun liittyen. Jutussa kerrottiin mielestäni varsin selvästi ja kiihkottomasti mikä valoteoksessa voisi satuttaa saamelaisia. Kyse ei ole siitä, että saamelaiset haluaisivat yksinoikeuden Lapin luontoon. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että suomalaisuudella ei ole tällä hetkellä pelkkää etusijaa, vaan saamelaisuus katoaa siihen. Saana on suomalaisille tärkeä, suomalaisille pyhä. Miksi ei voitaisi sanoa ääneen, että Saana on pyhä nimenomaan saamelaisille vaikka se samalla onkin tärkeä myös monille suomalaisille mukaan lukien saamelaiset? Juttu löytyy täältä.

Tavallaan myös Anu Kaajan Muodonmuuttoilmoitus käsitteli jossain määrin vaiennettua ryhmää eli naisia. Erityisen teemaan sopivan siitä tekee novellikokoelman monet naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käsittelevät tekstit. Tuota teosta käsittelevä postaus löytyy täältä. Vaiennetut, Suomea asuvat, ryhmät kävivät lukupinossa siis lopulta muutamaan otteeseen. Tämä aihe on yritettävä kuitenkin pitää siellä vielä aktiivisemmin. Kiitos kovasti Lukumadolle haasteesta ja kaikille oikein monisärmäistä ja muita ymmärtävää itsenäisyyspäivää!


Suomi tänään. Metsästä pilkistää Ponsse.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti