tiistai 12. joulukuuta 2017

Podcastien TOP-lista

Tämä "joulukalenteri" täyttyy näemmä listoista. Ehkä vuodenvaihteen lähestyminen saa aikaan tarpeen katsoa missä mennään ja minne ollaan menossa. Seuraavassa listaan lempipodcastejani. Olen löytänyt podcastit vasta tämän vuoden puolella, joten aika suppealla otannalla mennään vielä. Nämä 11 tapausta ovat kuitenkin tutustumisen arvoisia.

1. Comedian's Comedian

Olen aivan hurahtanut tähän podcastiin. Haastattelija, koomikko Stuart Goldsmith, onnistuu luomaan luottamuksellisen jutustelu-ilmapiirin, jossa voidaan puida niin luovaa työtä kuin mielenterveysongelmiakin. Ilo kuunnella silloinkin, kun ei ole koskaan kuullutkaan haastateltavasta. Noin viikon radiossa oli jotakin samaa innostunutta ja luottamuksellista. Sen listaisin, jos se ei olisi loppunut. Jaksot löytyvät kyllä edelleen Areenassa! Comedian's Comedianin uusimmat jaksot löytyvät sen sijaan täältä.

2. Politbyroo

Politbyroo on perjantain piriste. Byroon kolme keskustelijaa käyvät läpi viikon puheenaiheita Paavo Väyrysestä Pohjois-Koreaan. He eivät välttele eri mieltä olemista, vaikka keskustelu tapaakin ystävällishenkisenä pysyä. On aina mukava kuunnella asiastaan innostuneita ihmisiä jutustelemassa (tahi väittelemässä ja räyhäämässä). Korpinen, Parpala ja Töyrylä. Mainiota. Löytyy ainakin Soundcloudista.

3. No Such Thing As A Fish

Visailuohjelma QI:n taustajoukkojen tekele. QI on Stephen Fryn aiemmin luotsaama ohjelma, jossa kisataan kaiken maailman knoppitiedosta. Faktoja keräävät tyypit vuodattavat ylijäämämateriaalin tähän podcastiin. Jokainen kertoo vuorollaan faktan, josta sitten yhdessä murjaillaan. Ainakin iTunesissa tai täällä.

4. Sivumennen

Olen myöhäisherännäinen tämän podin suhteen ja muistan hieman vieroksuneeni sitä ensin huonohkon äänenlaadun takia. Viime jaksoissa en moista ongelmaa ole enää huomannut eikä Johanna Laitisen ja Jonna Tapanaisen ohjelmasta olekaan sitten muuta kuin hyvää sanottavaa. Kiinnostavaa, asiantuntevaa, innostavaa.

5. Guardian Books

Laatulehdeltä laatupodcast. Erityisesti mieleen on jäänyt George Saundersin haastattelu. Löytyy monesta palvelusta!

6. Mellan raderna

Jeanette Öhmanin ja Karin Jihden keskustelua lukemiseen liittyen. Täytyy myöntää, että ajoittain ruotsin taito pettää. Kyse on kuitenkin yleensä tutusta asiasta ja hauskaa keskustelua on mukava seurata jo kielitaidon preppauksen merkeissä. Sivumennenin ja Mellan radernan #metoo-painotteiset jaksot (edellisen uusin ja jälkimmäisen kohdalla jakso nimeltä Arya Stark-listan) oli hauskaa kuunnella peräkkäin.

7. Dork Forest

Dork Forest on koomikko Jackie Kashianin luotsaama haastattelupod. Jokaisessa jaksossa on vieras intoilemassa tälle tärkeästä asiasta, vaikkapa Smashing Pumpkinsista tai ristipistotöistä. Yllättävän mielenkiintoinen oli myös teemapuistoista innostunut tyyppi. Ja onko mitään parempaa kuin silmät innosta kiiluen tärkeistä aiheista puhuvat ihmiset (kts. edellä Politbyroo).

8. Richard Herring's Leicester Square Theatre Podcast

Minä tosiaan pidän brittiläisestä stand upista ja sikäli innostun myös tämän podin pitäjästä ja vieraista. Moni asia toistuu jaksosta toiseen ja kohta huomaa jo odottavansa, minkä unohdetun meriitin hän on tällä kertaa vieraastaan kaivanut esiin tai josko jo kohta tulisi käyttöön uusia hätävarakysymyksiä. Ne ovat kokoelma varmasti kaikkien aikojen huonoimpia haastattelukysymyksiä. Erittäin hauska haastattelupod, jonkinasteinen viehtymys alapäähuumoriin täytynee tosin olla.

9. POLITICO's Nerdcast

Tämä nörttilähetys keskittyy Yhdysvaltain politiikkaan. Asiantunteva, ajankohtainen keskustelu toimii myös yleissivistyksenä, sillä itselleni jenkkipolitiikan maailma on aika tuntematon.

10. Song Exploder

Mainion silloin, kun kappale on tuttu. Artisti leikkelee tekeleensä pieniin osiin ja kertoo miten kappale syntyi. Ainakin Soundcloudista löytyy tämä.

+ uusi tuttavuus eli Marc Maronin WTF. Vielä yksi koomikon vetämä haastattelupod, jossa on vieraina esimerkiksi näyttelijöitä ja muusikoita. Toissajaksossa James Franco. Löytyy ainakin Spotifysta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti