sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Paul Beatty Hayn festareillaPääsin kuuntelemaan Paul Beattyn haastattelua kesäkuussa järjestetyillä Hayn kirjallisuusfestivaaleilla. Suuri teltta oli täynnä ihmisiä, jotka halusivat kuunnella ensimmäistä Yhdysvaltalaista Man Booker –voittajaa. Nyt ymmärrän, miksi The Sellout sai kyseisen palkinnon, mutta tuolloin en vielä ollut lukenut kirjaa. Beatty oli kuitenkin kiinnostava tästä huolimatta. Kirjoitin haastattelusta muistiinpanot, mutten saa enää selvää suuresta osasta tekstiä… Tässä siis lyhyesti kaikki se, jonka vielä muistan tai kykenen lukemaan.

Haastattelija Preti Taneja kertoi alkuun omasta voimakkaasta reaktiostaan kirjaan ja siitä, ettei ollut ollenkaan ainoa, jota oli itkettänyt nimmarijonossa odotellessa. Hän sanoi huomanneensa, että kirjasta tuntuu löytyvän jokaiselle jokin oma kohta, joka puhuttelee erityisesti juuri häntä. Kirjassa rikotaan jatkuvasti rajoja ja osa niistä liittyy kieleen. Beatty ei tyydy yhteen kieleen ja rekisteriin vaan sekoittaa niitä ja ylittää niiden rajoja huoletta. Häntä ei niin vain kategorisoida.


Beatty paljastaa, että hänelle kirjoittaminen on vaikeaa. Runoilijataustainen kirjailija kirjoittaa vain sen, minkä haluaa sanoa. Hän kertoo myös, ettei hänelle asetettu juurikaan rajoja lapsuudessa. Selloutin luettuani mietin, että se taitaa näkyä jo aiemmin mainittuna rajojen ylittämisenä. Beatty sanoo olevansa nihilisti ja ajattelevansa, että jotakuinkin kaikki on syvältä (tai siis bullshit). Tämän tyyppinen heitto tuntuisi huomionhakuiselta aika monen muun suusta. Kuitenkin, kun tuolillaan lysyssä istuva kookas Beatty keskittää kaiken huomionsa haastattelijaan ja sanoo näin, häntä uskoo.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti