torstai 14. joulukuuta 2017

Neil Gaiman: The View from the Cheap Seats



Hankin tämän kokoelman Neil Gaimanin esipuheita, juhlapuheita sun muita ei-fiktiivisiä tekstejä matkalukemiseksi kesällä. Se on sekalainen yhdistelmä erilaisia kirjoituksia sen tai tämän kirjoihin ja sarjakuviin liittyvän asian kunniaksi. Kirjoitukset ovat lyhyitä ja niitä onkin yhteensä lähemmäs sata. Toisaalta niiden vahvuus on juuri siinä, että ne ovat innostuneita ylistyspuheita tai kannanottoja kirjailijalta, joka rakastaa omaa genreään.

Mukaan mahtuu esimerkiksi pohdintaa siitä, miksi kauhutarinat ovat tärkeitä. Tämä kirjoitus sekoittuu kauhutarinoihin ja taas takaisin alkuperäiseen kysymykseen. Kuin ohimennen Gaiman käyttää lukijan rajamailla, eikä sen jälkeen voi ainakaan kieltää kauhun vetovoimaa. Technology does nothing to dispel the shadows at the edge of things. Muutenkin kirjasta tekisi mieli kopioida pieni vihkollinen sitaatteja. Toinen vihkollinen täyttyy niistä kertojista ja piirtäjistä ja teoksista, joihin pitäisi tutustua paremmin.

The View from the Cheap Seats osoittaa helposti, miksi Gaiman on niin tärkeä viime vuosikymmenien scifi- ja fantasiakirjallisuudelle. Kaikesta mihin hän koskee, tuntuu tulevan erityisen merkityksellistä, on kyse sitten juhlapuheesta, myytin uudelleenkirjoittamisesta tai Lontoon maanalaisesta. Tässä tapauksessa tuo merkityksellistyminen koskee käsiteltyjen aiheiden lisäksi itse lukemista. Kokoelma on todellinen lukemisen ylistys. Tilasin juuri joululukemistoon yhden Gaimanin suositteleman kirjan ja odotan jo kovasti, että pääsen lukemaan tätä kirjaa koskevan tekstin uudelleen.


Sijoitan tämän Helmet-haasteessa kohtaan 18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa.

Neil Gaiman: The View from the Cheap Seats (Headline, 2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti