lauantai 23. joulukuuta 2017

Elokuvat TOP 30 osa 3

10. City of God

Tarina Rio de Janeiron väkivaltaisista slummeista. Buscapé saa käsiinsä kameran ja päätyy kuvaamaan huumejengejä niihin liittymisen sijaan. Slummissa ei kuitenkaan voi pysytellä 
puolueettomana. Hieno kuvaus köyhyydestä, väkivallasta ja nuoruudesta niiden keskellä.


9. Lihan värinä

Lihan värinä tutustutti minut Almodovariin, ja jo sen vuoksi se ansaitsee paikan listalla. Tarina pakkomielteisesti ihastuneesta nuorukaisesta on melkoisen häiritsevä. Elokuva on kuitenkin sensuelli ja erikoinen rakkaustarina, jonka rytmitys onnistuu vangitsemaan katsojan.

8. Nimeni on Joe

Myös tämä Ken Loachin hieno tarina kertoo rakkaudesta. Oikeastaan se kertoo välittämisestä: sosiaalityöntekijä välittää asiakkaistaan, Joe välittää kavereistaan, Sarah välittää Joesta. Tässäkin ollaan työttömyyden ja alkoholismin vaivaamassa slummissa, tällä kertaa Iso-Britanniassa.


7. Trainspotting

Tässä elokuvassa on upea rytmi, jota hieno musiikki korostaa. Tarinan skotlantilaiset narkkarinuoret ovat persoonallisesti kuvattuja ja onhan tämä nyt vähän tällainen sukupolvielokuva.

6. Jackie Brown

Tässä lempielokuvani Tarantinon tekeleiden joukossa. Kuten edellä mainitussa Trainspottingissa, tässä on todella hieno rytmi. Jännite ei hellitä kertaakaan, vaikka elokuva onkin hidas ja nautiskelee rauhassa motown-tunnelmista. Pam Grier on vaikuttava ja tarina poliisin ja asekauppiaan väliin joutuvasta lentoemännästä suorastaan voimauttava.

5. Winter’s Bone

Jennifer Lawrence tekee vahvan suorituksen perähikiän asukkina, joka joutuu tukalaan tilanteeseen. Isä katoaa ja perhe on menettää talonsa takuurahojen erääntyessä. Nuori tyttö yrittää pärjätä sairaan äidin ja kahden nuoren sisaruksen kanssa. Hänellä ei ole muuta vaihtoa kuin löytää isänsä, mitä ikinä se vaatiikin.


4. Animal Kingdom

Australialainen elokuva kertoo pojasta, joka äidin kuoltua yliannostukseen joutuu tämän rikollisten sukulaisten armoille. Joshua päätyy tasapainottelemaan sukuun kuulumisen ja yhteiskunnan vaatimusten välillä. Tässä elokuvassa on kohtauksia, joita on vaikea katsoa. Perheen (Joshuan enojen ja isoäidin) keskinäiset välit on kuvattu hienovireisesti. Samoin pienen roolin etsivänä tekevä Guy Pearce onnistuu kiteyttämään jotakin olennaista siitä, kuinka ystävällisyydelle ei tässä maailmassa ole tilaa. Upea rikoselokuva on tämä.


3. Profeetta

Rikosmaailmassa liikutaan myös tässä ranskalaisessa elokuvassa. Nuori Malik joutuu ranskalaiseen vankilaan. Hänet pakotetaan työskentelemään italialaisille mafiosoille. Hiljaisessa Malikissa on kuitenkin paljon enemmän kuin päälle päin näkyy, eikä ole selvää kenelle hän on lojaali. Hieno kasvukertomus ja onhan tämä kiinnostava myös vankilaelämän ja sen valtasuhteiden kuvauksena. Jälleen viittaisin rytmitykseen, joka tässä on ajoittaisesta hitaudestaan huolimatta todella toimiva.2. Viisi vuodenaikaa


Tämä elokuva on meditaatio. Järven keskellä kelluvassa asunnossaan asuva erakko kasvattaa poikaa, joka aikanaan lähtee maailmaan ja joutuu palaamaan sieltä häntä koipien välissä. Kuolemaa, rakkautta, elämää ja hiljaisuutta. On vaikea kertoa mistä tämä kertoo. Siinä on levollisuutta, vääryyttä ja satunnaisuutta, rakkautta ja katumusta. Järvi on ja pysyy ja portti järven keskelle vievälle veneelle aukenee pienelle ihmiselle, joka ei ole ollenkaan niin ikuinen kuin kuvittelee olevansa.

1. Kaikki äidistäni

Toinen listalle päätynyt Almodovar on tämä Kaikki äidistäni, jonka olen katsonut niin monesti, että osaan sen ulkoa. Rakastan sitä maailmaa, johon poikansa menettänyt Manuela Barcelonassa palaa. Se on sekoitus nunnia ja transvestiitteja, ja siinä suhtaudutaan suurella lempeällä sydämellä niin ahdasmielisyyteen kuin dramaattiseen näyttelijäsuuruuteenkin. Kaikki äidistäni on lohdullinen, kaunis ja itkettävän hieno.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti