lauantai 28. toukokuuta 2016

A contract with God and other tenement stories

Frimme Hersh tekee sopimuksen Jumalan kanssa. Mutta miten tämä tsaarin Venäjällä kiveen hakattu sopimus selviää New Yorkin vuokrakasarmeissa? Siirtolaiset asuvat karuja alueita, joissa rahaa tai mahdollisuuksia ei liiemmin ole. Nimitarina häälyy taustalla, mutta Hershin lisäksi moni muukin asukas pääsee kerrottavaksi. On pettämistä, rahaongelmia, väkivaltaa ja rakastumistakin. Kaikki on kuitenkin väliaikaista, eikä Jumalan kanssa voi pitäviä sopimuksia tehdä.

Henkilöt eivät herätä järin suurta sympatiaa, mutta ymmärrystä kyllä. He elävät karussa ja kivisessä maailmassa, jossa muita on huijattava pärjätäkseen. Jotakin eeppistä on kuitenkin siinä, miten tuo tarina jumalallisesta sopimuksesta nivotaan näihin pienten ihmisten pieniin kertomuksiin. Piirtäjän katse on keskittynyt ja ruuduissa on dramatiikkaa. Tämä voisi toimia näytelmänä.


Tässä varhaisessa sarjakuvaromaanissa (kurjan kömpelö termi muuten, graphic novel on paljon mielekkäämpi) tekstiä on vielä aika tavalla ja kuvat suurelta osin yksinkertaisia. Kaupunki on näkyvillä vain yhden vuokrakasarmin tai kaukana siintävän pilvenpiirtäjän verran. Toisaalta kuvien ja tarinan yhteispeli avaa ruutujaan syvemmän näkymän siirtolaisten asemaan ja vaikeuksiin suuressa kaupungissa.

2005 kuollut Eisner on sarjakuvan tärkeitä hahmoja. Hän on erityisen tunnettu rikollisia jahtaavasta hahmostaan Spirit. Eisner oli kuitenkin myös pidemmän sarjakuvan pioneeri. Tämä teos onkin yksi ensimmäisistä pitkistä sarjakuvaromaaneista. Se ilmestyi alun perin 1978.


Will Eisner: A contract with God and other tenement stories (DC Comics, 2000)

2 kommenttia:

  1. Sinulle on leikkimielinen haaste blogissani: http://mummomatkalla.blogspot.fi/2016/06/unpopular-bookish-opinions-haaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huiii! Kiitos kovasti haasteesta, tässä sitä todella onkin :) Koetanpa tällä viikolla riipustella jonkinlaisia vastauksia kasaan.

      Poista