lauantai 7. toukokuuta 2016

Jenny Kangasvuo: Sudenveri

Sudenveressä kerrotaan kahden maailman kohtaamisesta. Hanna on jättänyt sukunsa taakseen ja vaihtanut nimensä Vargaksi. Turvapaikkaa etsivä sukulaispoika Rasmus pakottaa Vargan kuitenkin kohtaamaan menneen. Varga on ihmissusi. Hän on paennut Lauman johtajan Martan vaikutuspiiristä ja elättää itsensä taiteilijana. Marraskuu on Vargan rakastettu, joka ei tiedä mitään Laumasta, vaan kipuilee parisuhteessa tietäessään toisen salaavan asioita. Rasmus on epämuotoinen, ei aivan susi eikä ihminen. Hän pistää tarinan liikkeelle. Kertojanäänet kuuluvat kuitenkin Vargalle, Martalle ja Marraskuulle.

Martan osuudet ovat ikään kuin taustoitusta tai historiikki. Niissä selvitetään Lauman kokemia vaikeuksia ja toisaalta sen sisäisiä jännitteitä. Toiset suvun jäsenistä ovat valinneet elämän sutena ja toiset ihmisenä. Martta kulkee molempina ja pystyy näin pitämään huolta sekä sutena elävistä että ihmisistä. Aiempien sukupolvien kohdalla epämuotoisten kohtalona on ollut kuolema, usein luonnollisestikin. Rasmus on poikkeus. Martan yrityksistä huolimatta hän ei suostu kohtaloonsa sutena, joka ei kuitenkaan kuulu susienkaan joukkoon.

Martan pitkiä linjoja piirtelevän tarinan rinnalla oli hieman vaikeaa toisinaan siirtyä Marraskuun kerrontaan, jossa liikutaan jonkinlaisessa new age-pakanuuden maailmassa. Myös rakastavaisten yhteiset kohtaukset ovat kovin arkisia verrattuna kertomukseen ihmisten maailmassa pärjäämään pyrkivään ihmissusisukuun. Tarina vei mukanaan vasta, kun nämä maailmat yhdistettiin. Toisaalta tarinan vahvuus on juuri sen arkisuudessa. Tämä ei ole mikään myyttinen kertomus, jossa taruolennot heräävät henkiin. Ihmissudet pilkkovat puita, käyvät koulussa ja ostavat kahvilasta täytetyn patongin.

Tärkeimmäksi teemaksi nousee erilaisuus ja pelkojen voittaminen. Vargan, Marraskuun ja Rasmuksen tarina oli erikoinen ja kiinnostava. He määrittelevät oman maailmansa ääriviivat. Martan kertomista kohtaloista olisi kuitenkin saanut vaikka omat kirjansa. Ne jäivät pintapuolisiksi ja siksi tylsiksi. Kokonaisuudessaan en kuitenkaan voi kuin ihastella Kangasvuon uskottavasti kerrottua 
rinnakkaistodellisuutta.


Jenny Kangasvuo: Sudenveri (Teos, 2012)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti