maanantai 1. helmikuuta 2016

A glance at Patti Smith Complete

Helmikuun runomaanantai on pelkkä vilkaisu. Ajatuksena oli paneutua Patti Smithin töihin, mutta aika loppui pahasti kesken. Niinpä tulin lukeneeksi vain hajanaisesti tätä yhtä teosta, joka kyllä hienosti välittää aikakauden vapaasti assosioivaa ja kevyesti sotaisaa tunnelmaa.

Lyriikat toimivat polkuna musiikkiin. Kiinnostavat sanat ohjasivat kuuntelemaan tarkemmin sellaisiakin kappaleita, joihin ei ennen ole kiinnittänyt huomiota. Ensimmäisillä lehdillä siteerataan Allen Ginsbergiä ja moni kappale muistuttaakin vimmaista Howlia. Ne vaativat tavoittelemaan rytmiään ääneen tai edes koneen kaiuttimista ulos säristen.

Kokoelmassa on muutama muukin teksti, mutta pääpaino on sanoituksissa. Sanoituksista ilmeisesti vain osa on Smithin yksin kirjoittamia. On myös välitekstejä, joissa Smith kertoo lyhyesti musiikin pariin ajautumisesta ja soittamisesta. Mustavalkoiset valokuvat esimerkiksi Mapplethorpelta ja Liebovitzilta tuovat Smithin maailman lähelle. Taitavasti koottu, nautinnollinen, kirja.      


Patti Smith Complete: 1975 – 2006: Lyrics, Reflections & Notes for the Future (Harper Perennial, 2006)

2 kommenttia:

  1. Luin Patti Smithin elämäkerran M-Train elämäni tiekartta. Se on huikea, pidin aiemmasta, runoja olen lukenut vähemmän häneltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. M-Train odottelee vielä varausjonossa. Mapplethorpeen keskittyvä Ihan kakaroita oli kiinnostava. Kyllähän tuommoista vimmaista heittäytymistä mielellään lukee.

      Poista