keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Vilpittömästi sinun

Pekka Hiltusen dekkari Vilpittömästi sinun on kätevän pienenä pokkarina käynyt jo useammallakin reissulla, mutta on aina jäänyt kesken jo ensimmäisten sivujen jälkeen. Vika ei ole ollut kirjassa, vaan olen surkea reissulukija. Kotioloissa pääsin vihdoin niin monta sivua eteenpäin, että tarina pääsi kunnolla käyntiin.

Teoksessa seikkailevat Lontoossa asuvat suomalaiset Lia ja Mari. Lia näkee kotimatkallaan rikospaikan, jota hän ei pysty unohtamaan. Tavattuaan Marin hän saakin mahdollisuuden tutkia tätä rikosta. Marin yritys ”Studio” ei nimittäin olekaan ihan tavallinen pulju, vaan pystyvä ja rahakas organisaatio, joka ottaa Marin johdolla tehtäväkseen niin oikeistopoliitikon kaatamisen kuin Liaa vaivaavan latvialaisen prostituoidun murhan.

Tarina on kiinnostava ja omaan makuuni sopivasti kevyen yhteiskunnallinen. Se on myös ajankohtainen. Mari käy Studioineen nousevaa kuvitteellista äärioikeistolaista puoluetta vastaan. Myös todellisuudessa, edellisissä parlamenttivaaleissa, äärioikeistolainen UKIP-puolue sai median uskomaan mahdollisuuksiinsa jopa brittiläisessä jäykässä kaksipuoluejärjestelmässä.

Nopealukuisessa dekkarissa on vain yksi vika. Se etenee hieman liian helposti. Studio vaikuttaa jotakuinkin kaikkivoipaiselta, eikä rahakaan ole este. Marilla on kyky nähdä ihmisistä paljon enemmän kuin he haluaisivat kertoa ja tämän perusteella hän osaa tehdä tarkkoja arvioita oikeista toimintatavoista. Lia taas syöksyy päistikkaa alamaailmaan selvittämään rikosta. Joistakin vaikeuksista huolimatta voittoon päästään melko suoraviivaisesti.

Teos on esikoinen ja se on saanut jo kahden kirjan verran jatkoakin. Ne ovatkin jo kirjastossa varausjonossa ja suurella mielenkiinnolla odottelen mihin seikkailuihin naiset jatkossa joutuvat. Päähenkilöt ovat ainakin kaikkea muuta kuin perinteisiä dekkarihahmoja ja Studiolla on varmasti mahdollisuudet puuttua vaikka minkälaisiin epäkohtiin.


Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun (Gummerus, 2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti