lauantai 7. tammikuuta 2017

Haastevuosi 2017

Uudenvuodenlupaukset tapaavat unohtua helmikuuhun mennessä, joten jätän sellaiset tällä kertaa väliin. Sen sijaan haastan itseni lukemaan tänä vuonna sata kirjaa. Olen tainnut jo altistua satasille, joita itsenäisyyden juhlavuosi on joka paikkaan innoittanut. Määrä olisi melkein tuplat viime vuoteen verrattuna, joten kovin tiukkapipoisesti en tähän tavoitteeseen suhtaudu. Olen kuitenkin ilmoittautunut niin moneen haasteeseen, että jo niiden osalta luulisin lukevani huomattavasti enemmän kuin edellisenä vuonna.

Listaan tähän muistiin kaikki ne haasteet, joihin tähän mennessä olen ilmoittautunut. Osa haasteista on alkanut jo viime vuoden puolella. Tämän listan perusteella lukuvuosi 2017 vie kiinnostaviin paikkoihin. Viivytin vielä hetken tätäkin postausta, kun Omppu vihjaisi tulevasta runohaasteesta.

Klassikkohaaste

Ensimmäinen klassikkohaasteeni erääntyy 31.1. Silloin pitäisi olla luettuna Salman Rushdien Keskiyön lapset. Ei, en ole vielä aloittanut. Haaste löytyy Yöpöydän kirjoista.

Adventures in Down Under and Beyond

Ida emännöi The books of my life–blogissa haastetta, jossa luetaan Australiaan eri tavoin liittyviä kirjoja. Kategorioita on useita. Ajattelin maltillisesti pyrkiä ainakin kymmenen pisteen tienoille. Unohdin heti ensimmäisestä haastepostauksesta kategorian, johon luetun teoksen aion sijoittaa. Kerrottakoon se siis tässä. Ensimmäinen haasteeseen luettu kirja oli tajuntaa vapisuttanut The Swan Book (postaus täällä) kategoriaan 36. englanninkielinen kirja. Ensimmäiset kaksi pistettä korkattu (sopii johonkin kategoriaan ja sijoittuu Australiaan). Haaste löytyy täältä.

Suomi(ko) 100

Klassikkojen lumoissa –blogissa haastetaan pohtimaan sellaisia ihmisryhmiä, jotka eivät saa ääntään kuuluviin. Ehkäpä Suomesta löytyy vielä vaiennettujakin ryhmiä? Tässä haasteessa on peiliinkin katsomisen paikka. Keitä minä kuulen ja kuuntelen? Haaste löytyy täältä.
 http://klassikkojenlumoissa.blogspot.fi/2016/10/suomiko-100-lukuhaaste.html

Muuttoliikkeessä

Suketuksen ajankohtainen Muuttoliikkeessä haastaa lukemaan vähintään kolme kirjaa aiheesta tämän vuoden aikana. Erityisesti kiinnostaisi löytää tarinoita diasporista ja ehkä myös sellaisista muuttoliikkeen suunnista, joita ei tavallisesti tule ajatelleeksi. 

Novellihaaste

Novellimaraton pisti omalta kohdaltani alkuun novellihaasteen, joskin tuolloin aloitetut kokoelmat odottavat kaikki vielä bloggaamista. Haaste löytyy blogista Reader, why did I marry him! eli täältä ja lukuaikaa on 7.5. saakka.

Feministinen lukuhaaste

Feministinen lukuhaaste löytyy Sivutiellä-blogista. 19.3. saakka on aikaa lukea ja kirjoittaa feministisiä tai vaikka pohtia aihetta. Osallistumistapoja on monia. Ajankohta on kiireinen, mutta varmasti ainakin yhdellä postauksella ehdin osallistua. Tätä ei vaan voi jättää välistä.

Helmet

Helmet-kirjastojen lukuhaaste on jäänyt edellisinä vuosina välistä, vaikka koko viime vuoden roikuttelin listausta haastekohdista muistitaululla. Tänä vuonna osallistun, taidanpa jopa luoda välilehden haasteelle,

Runohaaste

Blogia aloitellessa yritin kirjoittaa runoista kerran kuussa, mutta tämä innostus haipui nopeasti. Kokonaisen kokoelman makusteleminen taisi olla liikaa, kun aikaa siihen tapasi jäädä huomattavasti vähemmän kuin tuo kuukausi… Toinen Reader, why did I marry him! –blogin Ompun haaste on Runohaaste, joka jatkuu 30.6. saakka. Tämän haasteen myötä yritän päästä taas runoista kirjoittamisen makuun.

Tähän kiinnostavat haasteet eivät suinkaan lopu. Haastavaa lukemista -blogista löytyisi monta muutakin haastetta, joihin kovin kutkuttaisi osallistua. Ehkei sata kirjaa tänä vuonna riitäkään mihinkään?


2 kommenttia:

  1. Kiinnostavia haasteita on paljon meneillään. Itse ajatteöin alkuvuonna keskittyä Helmetiin ja sitten katsella, mitä novelleja ja muuttoliikekirjallisuutta tulee vastaan. Tsemppiä Rushdien kirjan kanssa, se on upea kirja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, odotan kyllä Keskiyön lapsilta paljon! Vähän ahnehdin näitä haasteita. Ne eivät kuitenkaan stressaa minua vaan pikemminkin innostavat ja toivottavasti vievät lähemmäs tuota sataa kirjaa.:)

      Poista