lauantai 17. kesäkuuta 2017

Kesälukumaraton 17.6.Blogeissa maratoonataan taas! Tällä kertaa maratonia vetää Hannan kirjokansi -blogi. 

Lukupinot huojuvat monikossa pitkin pöytiä, joten en uskaltanut lähteä niitä kuvailemaan tämän tarkemmin. Todennäköisesti luen ainakin Muriel Sparkia, Koko Hubaraa, Gene Wolfia ja sarjakuvia. Aloitan maratonin tänään lauantaina kello 10:30 ja jatkan siis huomiseen ja samaan kellonaikaan saakka. Säätiedotus lupailee turhankin kuumaa päivää, joten haikailemani parvekemaraton taitaa onnistua.

Päivitys 12:30

Lukutahti englanniksi ei päätä huimaa. Muriel Spark on kuitenkin yllättänyt iloisesti ja luetut 61 sivua ovat sisältäneet jo lukuisia ilahduttavia pätkiä, sellaisia kuin "I was fascinated by his swinishness", "The wages he offered were of 1936 vintage" ja "She knew this was true but in moments of crisis she fell back on banalities.". Tämän luen varmaankin loppuun saakka tänään. Sparkin kuvaus siitä, miten päähenkilö, kirjailija, katsoo maailmaa on monitahoisesti kiinnostava. Näinkö Spark katsoo maailmaa? Onko tämän kirjan päähenkilö alter ego vai puhdasta fiktiota? En ole lukenut vielä esipuhetta tähän uuteen painokseen (alkuperäinen teos on vuodelta 1981), mutta odotan, että siinä pohditaan näitäkin kysymyksiä.

Päivitys 15:00

Vaihdoin Sparkin Neil Gaimanin The View from the Cheap Seats - kirjaan. Se on kokoelma puheita, artikkeleita, esipuheita ja vastaavia lyhyitä tekstejä. Seuraava sitaatti on puheesta vuodelta 2013 ja käsittelee sitä kuinka kirja syntyy kirjailijan ja lukijan yhteistyönä. Minulle on käynyt näin monesti lapsuuden (ja vielä varhaisen nuoruudenkin) lempikirjoja lukiessa.

I don't know if any of you have ever had the experience of returning to a beloved childhood book. A book that you remember a scene from so vividly, something that was etched onto the back of your eyeballs when you read it, and you remember the way the trees blew in the wind, you remember the whinnies and the stamps of the horses as they fled through the forest to the castle, and the jangle of the bits, and every noise. And you go back and you read that book as an adult and you discover a sentence that says something like, '"What a jolly awful night this would be," he said as they rode their horses through the forest. "I hope we get there soon,"' and you realize you did it all. You built it. You made it. 

Luettuina 102 sivua.

Päivitys 18:45

Pari tuntia lukemista lisää ja nyt koossa on yhteensä 225 sivua. Tällä kertaa jatkoin jo pitkään kesken olleita kirjoja. Satu Lidmanin Häpeä on ihan kiinnostava tietokirja. Gene Wolfin Kiduttajan varjo taas vaatii keskittymistä, enkä ole löytänyt sille aiemmin oikeaa aikaa. Nyt molemmat sentään etenivät ja varsinkin jälkimmäisen pariin palaan oikein mielelläni ja mahdollisimman pian. Nyt hoitokoira pakottaa lenkille, sitten pääsee saunaan!

Päivitys 23:45

Vielä 52 sivua Wolfea luettuna tälle päivälle. Nyt sarjakuvan kimppuun, sitten onkin varmaan aika luovuttaa tämän päivän osalta.

Päivitys 10:45

Illalla aloittelin vielä Fábio Moonin ja Gabriel Bán Daytripper-albumia. Se veikin mukanaan niin, ettei nukkumaan päässyt ennen kuin kaikki 248 sivua oli luettu. Olin lukenut niistä 35 aikaisemmin, joten maratonsaldo kasvoi tästä 213 sivulla. Pidin kovasti runsaasta mutta silti rauhallisesta piirrostyylistä. Aamulla luin vielä hetken Sparkin kirjaa Loitering with Intent. Mikä hieno nimi!
Maratonin aikana luin yhteensä 496 sivua. Suurin osa tästä määrästä tuli tuosta sarjakuva-albumista, joten voinee todeta, että olen hidas lukija. Joka tapauksessa oli hauskaa maratoonata aurinkoisella parvekkeella. Kiitos vielä järjestäjälle Hannan kirjokansi -blogiin!

4 kommenttia:

 1. Hyvin valittu sitaatti. Pitäisi ehdottomasti itsekin palata varsinkin varhaisnuoruuden voimakkaimpiin lukukokemuksiin uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostellut omia suosikkeja kirjastojen poistomyynneistä ja kirpputoreilta. Joitakin lukee yhä mielissään, toiset taas ovat menettäneet lumonsa täysin. Mukava niihin on silti palata.

   Poista
 2. Lukunopeus ei ole minusta ollenkaan se olennaisin asia lukumaratonissa. Tärkeintä on, että etsii arjestaan hetken tai pidemmän ajan, jonka pystyy omistamaan lukemiselle. Liki 500 sivua on hieno saldo, kertyi se mistä genrestä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä oikeassa, ettei se ole maratonin pääasia. Kiinnostavaa kuitenkin, erityisesti kun huomasin, ettei lukuvauhti englannin ja suomen välillä ollutkaan kovin suuri. Ehkä tämän voisi kääntää niin, että hitaalle lukemiselle täytyy vaan järjestää enemmän aikaa... :D

   Poista