sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Cynan Jones: CoveAlussa määritellään ”cove”. Se tarkoittaa suojaista poukamaa tai toista ihmistä. Päähenkilö on kadottanut molemmat jouduttuaan salaman iskemäksi merellä. Kun hän herää, hän ei muista kuka on ja miksi on lähtenyt melomaan. Hänellä on vain itsensä ja aavistus siitä, että jossain häntä kuitenkin odotetaan.

Lyhyt ja vähäeleinen Cove onnistuu kurkottamaan isoihin teemoihin. Merellä ajelehtiva mies on haavoittuvan kehonsa kanssa luonnonvoimien armoilla. Hänen pahat vammansakaan eivät lopulta määrää henkiinjäämistä, kun maata näkyy vain kaukana horisontissa eikä mukana ole kuin pieni pullollinen vettä. Halu elää hänellä kuitenkin on. Hän tahtoo löytää suojan ja päästä sen ihmisen luo, jonka uskoo häntä jossakin odottavan.The sun, and there is nothing he can do about it, is on the way down. He feels the temperature dropping, a respite of its physical pressure. It is still hot, beating, but with the slight relief there is a slow, sickening certainty.

Jones kirjoittaa säästeliäästi. Omalaatuisella rytmityksellään hän saa vangittua sekä hetkien konkreettisuuden että niiden herättämän tunteen. Ihan yhtä suuresti tämä ei vaikuttanut kuin The Dig, mutta kyllä tämäkin pieni teos on hieno.

Helmet-haasteeseen sijoitan tämän kohtaan 5. Kirjassa liikutaan luonnossa.


Cynan Jones: Cove (Granta 2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti