torstai 27. huhtikuuta 2017

Anu Kaaja: MuodonmuuttoilmoitusKaajan novellikokoelma on upeinta ja hallituinta ajatuksen lentoa, johon olen aikoihin törmännyt. Se on täynnä hiottuja tarinoita, sellaisia, jotka saavat vuorotelleen nauramaan ja kauhistumaan. Se leikittelee (sukupuoli)rooleilla, seksuaalisuudella, parisuhteella ja väkivallalla. Sukupuolet pääsevät kokeilemaan toistensa nahkoja kirjaimellisesti, sama henkilö päätyy naisena ja miehenä kovin erilaisiin tilanteisiin ja erikoisliikkeen sidontatarpeille löytyy odottamatonta käyttöä. Novellit ovat lyhyitä, uskaliaita ja sanoinko jo upeita?

Muodonmuuttoilmoituksen surrealismi tuntuu sekä tehokeinolta että totuudelta. Kaikkea muuta kuin todelliset kuvat kiteyttävät jotakin olennaista, niin kuin vain lyhyen sanonnan keinoin voi. Niinpä esimerkiksi joukkoraiskaavista patongeista kertova novelli tuntuu kommentoivan nykykeskustelua. Naisiin kohdistuva väkivalta on muutoinkin monen novellin aiheena. Naiset hyväksyvät taakkansa osaksi identiteettiään, oli kyse sitten kipua aiheuttavasti nokkosvyöstä tai kaivossa asumisesta. Heidän tilanteensa ohjaavat heitä myös odottamattoman rajuihin tekoihin.


Kaajan kieli on säästeliästä ja kuvallista. Ehkä tämä saa sen surrealismin tuntumaan niin todelliselta. Novellit eivät selittele mitään. Näen kuinka Napoleon astuu pylväänsä päältä ja puolimätä aprikoosi tippuu kaivoon. Punarintapuvun elävät, kirkkaanpunaiset, linnut laulavat äänekkäästi päässäni. Kieli on myös kekseliästä samaan aikaan, kun se on täysin ymmärrettävää. Jopa englannin ja suomen yhdistäminen onnistuu täysin sujuvasti. Lue sinäkin tämä ja ota selvää mitä tuo neilikka tuossa kuvassa tekee.

7.5. päättyvään novellihaasteeseen saan tästä 27 novellia lisää. Siihen saakka luvassa ei muuta kuin novellikokoelmia olekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti