lauantai 17. syyskuuta 2016

Siri Pettersen: Mätä
Korpinkehien toinen osa ei ole mikään välisoitto. Hirka on päässyt matkustamaan kehän kautta ihmisten maailmaan, missä hän kuvittelee olevansa kuin kaikki muutkin. Hän on ajatellut pääsevänsä kotiin, mutta päätyykin asumaan kirkon yläkertaan isä Brodyn auttamisenhalusta. Paperittomana ja ilman kieltä ei ole kuitenkaan helppoa elää. Lisäksi tämä maailma on kuolemassa, mädäntymässä mahdin puutteessa. Toisaalla Rime yrittää selviytyä neuvoston Korpinkantajana. Vanhan järjestyksen korvaaminen uudella ei kuitenkaan ole helppoa. Mahdollisuus Hirkan tavoittamisesta houkuttelee Rimen ratkaisuihin, jotka eivät ainakaan helpota hänen johtajan työtään.

Mädässä tapahtuu paljon. Ihmishahmot ovat kiinnostavia, kuten Stefan, joka on Hirkalle vuorotellen uhka ja turva. Sokeisiin tutustutaan syvemmin ja heidän tavoitteensa ja osuutensa yminmaan historiassa selkiytyvät. Käy myös ilmi, että Näkijä on tosiaan olemassa. Samalla Hirkan syntyperä alkaa paljastumaan (mukavaa, ettei se jäänyt viimeiseen osaan). Hirka joutuu jälleen tekemään valintoja tietämättä ovatko ne hyviä vai huonoja. Seuraavaan osaan jää paljon selvitettävää ja ainakin yksi sota vaikuttaa väistämättömältä. Viimeiseen osaa jää melkoisesti kerrottavaa.

Minua alkoi vaan loppua kohden jurppimaan Hirkan hahmo. Hän on niin kovin puhtoinen moraalisuudessaan, samalla kun ympärillä kaikki muut hahmot ovat monimutkaisia ja tekevät vaikeita valintojaan myös heikkoudesta. Hirka on monimutkainen lähinnä siinä, miten hän suhtautuu toisiin, niihin monimutkaisempiin ja heikompiin. Piti nyt saada sanoa tämä ääneen, vaikka oikeasti odotankin jo innoissani kolmannen osan suomennosta.


Siri Pettersen: Mätä (Jalava, 2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti