tiistai 20. syyskuuta 2016

LumilapsiJack ja Mabel ovat muuttaneet Alaskaan etsimään rauhallista onnea työläästä tilallisen elämästä. Jack katsoo kuitenkin kunnia-asiakseen hoitaa tilan varsinaiset työt. Samalla Mabel tylsistyy mökissä ja suree pariskunnan menettämää lasta. Sitten saapuu Faina, lumen myötä, kuin jokin taikaolento. Faina on pieni tyttö, mutta asuu metsässä ja ilmaantuu maatilalle vain niin halutessaan. Tarina kietoutuu tämän olennon ympärille. Mikä Faina on, onko hän todellinen vai lasta kaipaavan pariskunnan mielikuvitusta? Mabelin ja Jackin suhde on ollut koetuksella heidän lapsensa kuoleman jälkeen. Ehkä Faina voi palauttaa onnen heidän elämäänsä.

Alaska on tässä kirjassa kesytön ja loputon erämaa, jonka kaikkia salaisuuksia ei kukaan pysty selvittämään. Se on kovin kaunis ja tietysti hengenvaarallinen. Mökissä on kuitenkin lämmintä, kunhan ihmiset pysyvät toistensa lähellä myös ajatuksissaan. Taika ja jännite säilyvät teoksessa pitkälle ja haaltuvat vasta puolen välin jälkeen palatakseen taas lopussa hetkeksi. Aloitin Lumilapsen lukemisen jo talvella, mutta kirja jäi tuolloin kesken. Näin kesän päättyessä tuntui mukavalta palata sen maagiseen tunnelmaan ja karun kauniiseen Alaskaan.

Eowyn Ivey: Lumilapsi (Bazar, 2014)

6 kommenttia:

 1. Lumilapsi oli todella kauniisti kirjoitettu ja alkuun taianomainen kirja. Kylmyys ja korpi tulivat ihan liki. Valitettavasti loppua kohden kirjan taika mielestäni plörähti, mutta oli se kyllä lukemisen arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi ettei se taika tosiaan kantanut koko tarinaa. Ehkä siirtyminen pihapiiriin ja Fainan "kesyyntyminen" loivensi liikaa korven ja käsitellyn maan vastakkainasettelua.

   Poista
 2. Tämä on yksi lempparikirjoistani. Fantasiaa, satumaailmaa ja karu Alaska. Huimat vastakohdat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hieno aikuisten satu. Alaska on mielessäni Erämaa samalla tavalla kuin Siperia. Toisaalta julma ja kylmä, toisaalta myyttinen.

   Poista
 3. Lumilapsi on aivan ihana<3 enkä yhtään pistäisi vastaan jos Ivey kirjoittaisi lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin toisen kirjan voisin lukea. Jos sekin vaikka sijoittuisi Alaskaan! :)

   Poista