keskiviikko 31. elokuuta 2016

Vain puoliksi kuningas

Vain puoliksi kuningas kertoo Yarvista, jonka haaveet pappisurasta murenevat isän ja veljen kuolemaan. Yarvista on tultava kuningas, vaikka hän ei raajarikon kätensä ja luonteensa puolesta sotaisaan toimeen sopisikaan. On oltava vahva ja lähdettävä sotaretkelle kostamaan isän ja veljen murha. Kaikkien mielestä Yarvi ei kuitenkaan ole sovelias kuninkaaksi ja yhtäkkiä hän löytääkin itsensä orjakauppiaan kellarista. Sieltä alkaa raskas matka takaisin kotia kohti.

Tarinan elementit ovat aika tuttuja. Päähenkilö joutuu ylittämään oman vajavaisuutensa voidakseen puolustaa omaansa, mutta pystyy syntyperänsä turvin kuitenkin nousemaan vaikeuksien jälkeen takaisin sinne, missä valta asuu. On epätavallisia hahmoja, joista tulee hänelle läheisiä, ja muitakin salaisuuksia paljastuu kuin Yarvin syntyperä. Yarvi on kuitenkin aika velmu hahmo, eikä aina pysty tai haluakaan valita sitä, mikä ehkä vaikuttaisi olevan oikein. Seuraavilta osilta toivon ainakin lisää juonitteluja ja vaikeita valintoja, ehkä myös muidenkin henkilöiden kuin Yarvin osalta.

Teos on Särkynyt meri-sarjan ensimmäinen osa. Seikkailu ja toiminta ovat pääosassa, eikä fantasiamaailma pääse vielä syventymään. Vauhdikas ja helppolukuinen kirja kuitenkin on ja kiinnostava uutuus. Seuraava osa on jo matkalla omaan kirjastooni ja toivon, että siinä paneudutaan enemmän tuohon maailmaan, joka ensimmäisen osan perusteella jäi vielä aika tuntemattomaksi.


Joe Abercrombie: Vain puoliksi kuningas (Jalava, 2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti