maanantai 1. tammikuuta 2018

Lukuvuosi 2017

Lukuvuoteni 2017 on ollut vaihteleva. Siihen on kuulunut löytöjä ja pettymyksiä, runsaan lukemisen aikoja ja toisaalta marraskuu, jolloin en blogannut yhtä ainoaa tekstiä. Vuoden alussa mahtipontisesti julistamani sadan kirjan raja ei rikkoutunut lähellekään, mutta bloggaamattomien kirjojen ja runokokoelmien myötä saldo kipuaa kuitenkin reiluun 60 luettuun teokseen.

Yksi iloisimpia yllätyksiä vuoden varrella oli Tiina Raevaaran FB-sivuillaan jakama linkki blogiini. Tuo teksti onkin ylivoimaisesti luetuin oman bloggaushistoriani aikana. Kyseessä oli Raevaaran vanhempi novellikokoelma. Myös muutama uusi lukija ilahdutti kovasti (he ovat tainneet kuitenkin löytää blogiin haastekoontien linkitysten kautta). Osallistuminen blogien yhteisiin tapahtumiin, eli lukumaratoneihin ja haasteisiin on tänäkin vuonna ollut hauskaa ja palkitsevaa. Kirjatapahtumista osallistuin HelsinkiLitiin ja Helsingin kirjamessuille. Antoisin kirjatapahtuma oli kuitenkin Hayn kirjallisuusfestivaali Walesissa kesäkuussa. Viihdyin tapahtumassa erinomaisesti ja toivon kovasti pääseväni sinne vielä uudemmankin kerran.

Olen yrittänyt aloittaa lukemisen myös Goodreadsissa, mutta sivusto ei oikein ole löytänyt paikkaansa lukevassa elämässäni. Kokeilen sivustoa varovasti varmaan vielä ensi vuonna, ehkäpä se nyt kaappaa matkaansa? Seuraavalle vuodelle olen asettanut ensimmäistä kertaa myös TBR-tavoitelistan.
Luetut kirjat

Bloggauksia kertyi yhteensä 40 romaanista, tietokirjasta, novellikokoelmasta ja sarjakuvasta. Runohaasteen koonti tulee myöhemmin, eikä runokokoelmia ole alla olevissa tilastoissa mukana. Myöskään irtonovelleja en laskenut mukaan, ainoastaan kokonaan luetut kokoelmat. Tässä muutama luku:

5 sarjakuvaa
4 tietokirjaa
10 kotimaista
11 englanniksi
19 käännöskirjaa
17 naisen kirjoittamaa sekä 1, jossa toinen kirjoittajista on nainen
22 miehen tai miesten kirjoittamaa kirjaa
15 kirjassa on spekulatiivisia elementtejä ja lisäksi 1 käsittelee scifi- ja fantasiakirjallisuutta
4 kirjaa on Euroopan ja Yhdysvaltojen/Kanadan ulkopuolelta

Luin myös esimerkiksi Harry Potter-sarjan uusiksi ja joulun Connie Willis oli myöskin jo entuudestaan tuttu. Olen blogannut tähän saakka lähinnä uusista luetuista ja nämäkin jäivät blogista uupumaan. Wales on pysynyt kiinnostavana, sillä siihen liittyviä tai sieltä kotoisin olevien kirjailijoiden kirjoittamia teoksia on tullut luettua viisi, joista kaksi oli runokirjoja.
Hienoja lukuhetkiä on monta. Anu Kaajan novellikokoelma on suosikkilistalla, samoin Paul Beattyn The Sellout, Binet, Rushdie, Saunders, Spark… Hyvä on ollut tämä lukuvuosi! Kesken jäivät esimerkiksi Täällä Pohjantähden alla (tähän palaan kyllä vielä) ja Satu Lidmanin tietokirja Häpeä!Haasteet

Vuosi 2017 käynnistyi reippaasti. Haalin haasteita ja luin innokkaasti uudenlaisia teoksia, kuten novellikokoelmia ja aiempaa runsaammin kotimaista kirjallisuutta. Tammikuun klassikkohaasteeseen osallistuin Salman Rushdien Keskiyön lapsilla. Myös keväällä erääntynyt feministinen lukuhaaste sekä novellihaaste sujuivat hyvin. Sitten alkusyksystä lukeminen alkoi tahmimaan. Marraskuussa en kirjoittanut blogiin yhtäkään tekstiä. Joulukuussa sitten sisuunnuin ja kirjoitin jotakin joka päivä jouluaattoon saakka. Se oli oikea päätös, sillä nyt kirjoittaminen tuntuu taas mukavalta ja sujuvalta.

Kolme haastetta jäi vuoden aikana vähälle huomiolle. Adventures in Down Under and Beyond –haasteeseen luin lopulta vain yhden kirjan ja senkin vuoden 2016 puolella. Muuttoliikkeessä-haaste jäi kokonaan huomiotta. Myös kesän klassikkohaaste jäi suorittamatta, sillä Täällä Pohjantähden alla on edelleen kesken. Suomi(ko)100 –haasteeseen sain sentään yhden tekstin kirjoitettua. Vaikka haasteet eivät aivan onnistuneet, olen silti jo ilmoittautunut Novellihaasteeseen, joka alkoi jo tämän vuoden puolella, sekä Sarjakuvahaasteeseen.

Helmet-haasteessa sain täytettyä 26 kohtaa. En missään vaiheessa lukenut haastetta silmällä pitäen, joten olen aivan tyytyväinen tähän tulokseen. Luetut 26 kirjaa sattuivat sopimaan haasteeseen. Olen käyttänyt vain yhden kirjan kahteen haasteeseen, jolloin esimerkiksi novellit ja runot ovat jääneet pois Helmet-listalta. Runohaasteen koonnin julkaisen lähipäivinä.

Rinkka ja nojatuoli toivottaa iloista ja onnellista uutta vuotta 2018!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti