sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Hirka Hännätön

Odininlapsi kertoo Hirkasta, jonka hännän vei susi tytön ollessa pieni. Muulla väellä on hännät ja kyky syleillä. Hirkalla ei ole kumpaakaan. Käy ilmi, ettei hän ole väkeä ollenkaan. Hän on ihminen, odininlapsi. Väen mytologiassa odininlapsi on vaarallinen mädän levittäjä. Ihminen ei myöskään voi vetää itseensä Mahtia, eikä siis voi syleillä. Hirkan erilaisuus osoittautuu kuitenkin voimavaraksi, kun hän joutuu keskelle sodaksi kasvavaa valtataistelua.

Teos on pätevä seikkailufantasia. Maailma on hyvin lähellä omaamme, taikuus vain on läsnä Mahdin muodossa. Tarina tempaa mukaansa ja järkälemäisyydestään huolimatta kirjan lukee nopeasti. Hahmot ovat kiinnostavia, perinteisen fantasian tapaan hyvin erilaisia. Kun yksi salailee, toinen sanoo kaiken ääneen. Rime pakenee vaikeuksia, ja Hirka syöksyy niitä päin; Ilume pysyy etäällä hallittavistaan, kun Eirik kokoaa heidät neuvonpitoon. Ne ovat kuitenkin tarpeeksi syviä kiinnostaakseen.

Se, miksi Hirka on päätynyt väen pariin ihmisten maailmasta, ei selviä kokonaan vielä tässä osassa. Seuraavan osan suomentamista odotankin innolla. Tällaisen helppolukuisen ja nautittavan tarinan parissa viettää mieluusti useammankin synkän talvi-illan.  


Siri Pettersen: Odininlapsi (Jalava, 2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti