torstai 15. lokakuuta 2015

Talvea odotellessa

Maan paino on Helsingin talven värinen tarina. Oleg asuu lapsena hetken Lauttasaaressa vakoojaisän komennuksen vuoksi. Perhe joutuu yllättäen ja äkkiä lähtemään takaisin Neuvostoliittoon, Kauko-Itään, kylmään Magadaniin. Olegin elämä on melkoisen vaikeaa, poika ajautuu mielisairaalaan (vankilan vaihtoehtona), pikkurötöksiin ja lopulta talviseen Suomeen kylmään puutarhamökkiin.

Suomessa hän törmää (tai ehkä etsii käsiinsä) Lauttasaaressa tuntemansa Alman, joka on päätynyt mielisairaalaan. Alma lukee kehystarinassa Olegin käsikirjoitusta siitä, mitä tapahtui Helsingistä lähdön jälkeen. Olisi jollakin tapaa väärin sanoa heidän olevan eksyksissä, pikemminkin he seuraavat liiankin herkästi tuntemuksiaan ja tarpeitaan. Oleg ottaa vastaan kaiken mikä vastaan tulee, oli kyse sitten keikoista tai naisista. Maisema on kylmä. Talvisessa ilmassa haisee bensiini ja taivaanranta on asvaltin värinen.  


Luen tarinaa ajatellen niitä monimutkaisia riippuvuussuhteita, joiden varassa maahanmuuttajan on elettävä. On niistä turvaa, tietenkin, mutta niissä on myös kiinni, sillä toista turvaverkkoa ei ole. Kukaan ei pärjää aivan yksin, mutta samaan aikaan turvaverkko voi vangita paikalleen. Tarina loppuu lämpimiin sävyihin, mutta käsikirjoitukseen vihjataan kuuluvan vaihtoehtoisia loppuja. Voi siis halutessaan jäädä pohtimaan sitä, kuinka todennäköinen tämä koko tarinan mittakaavassa valoisa loppu on.

Mikko Viljanen: Maan Paino (Teos, 2009) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti