tiistai 9. toukokuuta 2017

Suunnistusharjoituksia (tai MOBOlla metsään)

Aloittaessani tänä keväänä suunnistusharrastusta, sain vinkin tutustua MOBO-suunnistukseen. Nämä rastit löytyvät kiintorastien tavoin pysyvästi luonnosta, mutta suunnistukseen ei tarvita avuksi muuta kuin puhelin. MOBO-sovelluksen voi ladata Windows-, Android- ja iPhone-puhelimiin. Sovelluksesta löytyy kartat ja ainakin Android-versiosta myös karttamerkkien selitykset. Testikierroksella saimme ystävän iPhoneen ladattua vain vanhan version, mutta sekin toimi vielä.
Nummelanharjulta löytyi pitkä reitti. Tallailimme sitä kuulumisia vaihdellessa pari tuntia, mutta lenkkinä tämä 14 rastin reitti suoriutuisi tietysti nopeamminkin. Rasteja ei myöskään tarvitse kaikkia käydä kerralla läpi (tai käydä niitä järjestyksessä), vaan voi vaikka etsiä niitä yhden silloin tällöin. Kartat ovat samoilla mittasuhteilla kuin suunnistuksessa tavallisestikin käytettävät kartat. MOBO soveltuu tässä mielessä hyvin kartanluvun treenamiseen ja ehkä innostaa uskaltautumaan myös paikallisen seuran iltarasteille.Rastit pysyvät samoina, joten yhdestä radasta ei riitä iloa kovin monelle kerralle. Toki reittiä vaihtelemalla (rastilta 1 voi olla haastellisempaa löytää rastille 7 kuin rastille 2) voi käydä samat rastit useampaan kertaan. Tässä on kuitenkin todella helppo tapa tutustua suunnistukseen tai vaikka vain tehdä yhdestä iltalenkistä erilainen. Ratoja on monella paikkakunnalla. Täältä pääsee tarkistamaan mistä niitä löytyy.
Täältä löydät ohjeet aloittamiseen. Puhelimessa täytyy olla myös sovellus, joka osaa lukea QR-koodeja. Itse latasin sivulla mainitun QuickMarkin. Huomaa vielä suunnistaessasi pysytellä sallituilla reiteillä eli jokamiehenoikeuksien mukaisesti poissa esimerkiksi tonteilta ja pelloilta. 

2 kommenttia:

  1. OLen suunnistanut aika paljonkin, harrastus on ollut jo muutaman vuoden kuntorastijuttua silloin tällöin. Olen odotellut, koska kartat alkaa tulla kännyköihin ...

    Itse olen käyttänyt joskus kuntorasteilla kännykän gps, jolloin näkee missä on koukuillut ja juossut harhaan :)

    VastaaPoista
  2. Suunnistus on kyllä osoittautunut mainioksi harrastukseksi! Ja tämä MOBOn sovellus tuntuu toimivalta ja kevyeltä runsaista kartoista huolimatta, joten ei liene ihan mahdoton ajatus, että laajemmiltikin näitä karttoja olisi joskus saatavilla puhelimeen. Voisin itsekin kokeilla tuota gps:ää, varmaan olisi ihan viihdyttävää seurailla omia harhareittejä :)

    VastaaPoista