keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Lumoava luonto: Suomen luolatOksan hyllyltä -blogi julisti täksi Maailman vesipäiväksi Lumoava luonto -haasteen. Sen tarkoitus oli innostaa luontokirjojen lukemiseen. Löysin kirjaston hyllyltä onnekseni teoksen aiheesta, josta en tiedä yhtään mitään. Lukiessa kaipuu kesään ja retkeilyyn alkoi taas kasvaa. 

Luolatutkimus on Suomen luolat –teoksen mukaan Suomessa vasta alussa. Tutkijat ovat lähteneet kartoittamaan luolia vajavaisten listausten ja kuulopuheiden perusteella. 165 tarkemmin esitellyn luolan lisäksi he listaavat tässä kirjassa kaikki ne luolat, joiden olemassaolon he ovat paikan päällä käyneet tarkistamassa. Listasta löytyy myös tarkistamattomat luolat, innostuneiden tutkittavaksi. Tarkemman esittelyn saavista luolista löytyy kuvia, ajo-ohjeet, kuvaus ja koordinaatit.


Suomen luolat tarjoaa myös tietoa luolien syntymekanismeista, niissä esiintyvistä muodostelmista, niissä asuvista eläimistä ja niiden ilmastosta. Kirja on siis paitsi painoltaan myös sisällöltään tuhti teos. Siinä sijoitetaan suomalaisia luolia myös maailman mittakaavaan kertomalla eroista maailmalla yleisempiin luoliin.  Tällainen geologiaa tuntematon henkilö lukee sitä kuin se kertoisi vieraasta planeetasta. Tekstissä vilisee kauniita sanoja heliktiiteistä kuumaitoon ja speleoteemeihin.

Tekijät ovat yrittäneet saada mukaan läpileikkauksen kaikesta luolatietoudesta kivilajeista kansantaruihin. Kirja onkin nopealukuinen tiedon pinnallisuuden vuoksi. Oppaana tämä tuntuisi toimivan parhaiten, mutta koko on este mukana kuljettamiselle. Toisaalta kyseessä on myös yritys listata Suomen luolat. Tämä on myös käsikirja ja raportti tutkimuksen tueksi.

Retkeilijä ei ehkä löydä Suomesta maailmanmallisia satojen metrien luolaverkostoja, mutta mielikuvitusta kutkuttavia nimiä, muotoja ja tarinoita kuitenkin. Myös joitakin luolista löytyviä luolamaalauksia esitellään. Hyvällä tuurilla kävijä pääsee tuntemaan kasvoillaan luolatuulen. Kiinnostava teos on siis kuitenkin hyvä opas kesäretkien suunnitteluun, kunhan lukemisen suorittaa kotona.


Aimo Kejonen, Tuomo Kesäläinen, Sakari Kielosto, Seppo I. Lahti & Veli-Pekka Salonen: Suomen luolat (Salakirjat 2015)

6 kommenttia:

 1. Tässäpä kirja aiheesta, josta en tiedä mitään. Kirjan pinnallisuus saattaisi siis sopia minulle hyvin. Aihe tuntuu kovin kiinnostavalta, vaikken itse taida uskaltautua luolia tutkimaan. Mukavaa, että osallistuit haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, hyvä kun olen itsekään edes tiedostanut, että Suomessa luolia kuitenkin on... :) Kiitos vaan kivasta haasteesta!

   Poista
 2. Kiinnostavaa, taidanpa lainata minäkin tämän tutkittavaksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mielenkiintoinen kirja! Ja varmasti ne luolatkin sitä olisivat, niitä kun vielä löytyy kirjan luettelon mukaan vähän joka puolelta Suomea. :)

   Poista
 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Tämä pitää itsekin lukea=) ja jospa mentäisiin vaikka johonkin seikkailemaan=)

  VastaaPoista