perjantai 11. maaliskuuta 2016

The Echo

The Echo kertoo matkasta avaruuteen. Veljekset Mirakel ja Tomas ovat laittaneet kaiken älynsä ja markkinointikykynsä peliin rahoittaakseen onnistuneen matkan parikymmentä vuotta takaperin kadonneen Ishiguron jäljille. Mira ja Tomas kilpailevat keskenään ja päättävät pelaten siitäkin, kumpi pääsee avaruuteen ja kumpi jää maahan reissua valvomaan. Heidän tavoitteensa on päästä ”poikkeaman”, oudon mustan materian, äärelle, jota Ishigurokin on aikanaan lähtenyt tutkimaan.

Poikkeaman luona käy tietysti ilmi, että asia on monimutkaisempi kuin tieteilijäveljekset olisivat osanneet aavistaakaan. Siitä ei tiedetä mitään eikä sen käyttäytymistä pystytä ennustamaan. Veljeksiä ajaa kuitenkin pakkomielle saattaa tehtävä loppuun. Mira yrittää puutteellisilla sosiaalisilla taidoillaan johtaa ryhmää avaruudessa, Tomas taas pyrkii ohjailemaan sitä kaiuttimista käsin. Kaikenlaista odottamatonta tapahtuu ja lopulta vaarassa ovat paitsi veljesten välit myös koko miehistö.

Romaanin alku on verkkainen. Mira ja muu miehistö lähinnä tarkistelee laitteiden toimivuutta ja tarkkailee toistensa mielenterveyttä. Jatkuva vakuuttelu siitä kuinka mikään ei voi mennä pieleen, luo odotuksen häämöttävästä katastrofista. Kun se tulee, se on hyytävä. Loppuratkaisua osaa aavistella, muttei täysin arvaa. Alkuun hitaasti käynnistynyttä lukemista ei lopulta voi enää keskeyttää. The Echo on ihmisvetoinen scifitarina. Poikkeama on kiinnostava ja tekniikka esillä, mutta ne ovat vain sivuseikkoja miehistön joutuessa ratkomaan karmivia eettisiä ongelmia.


James Smythe: The Echo (HarperVoyager, 2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti