maanantai 7. maaliskuuta 2016

Runomaanantai: Paetkaa purret kevein purjein

Tartuin klassikkoon ja luin ensimmäisen Eeva-Liisa Mannerin kokoelmani. Paetkaa purret kevein purjein sijoittuu Mannerin runotuotannon loppupuolelle. Se velloo suureksi osaksi muistoissa, mutta on myös kantaaottava. Prologi ja ensimmäinen osa kertovat maailman painosta ja ainaisesta tappamisesta. Pitkä prologi ”Jos Yin Yuan palaisi” on palopuhe rauhan puolesta. Ei myöhemmin ole runoilijaa uskoa, kun hän väittää nyt tietävänsä, ettei nureaa ja oikeaa olekaan.

Liikutaan unissa ja muistoissa. Muistot uusivat ja uusivat. Unissa on lapsuuden metsän tuntu ja kaiut menneestä. Ne sekoittuvat unien outouteen.  Lapsuuden ikuinen hevonen vierailee unissa ja itkee antiikin sankarin kuolemaa. Se kuolee itse sillalla karmeana muistona

,kuin tajuntani olisi syöpynyt
tähän halkaistuun hetkeen, joka on kuin kuilu.

Manner kirjoittaa ikävästä, mutta myös onnesta. Hetki viivytään hiljaisuudessa, toisen odotuksessa, metsittyvän kylän autiudessa. Tunnelmat vievät mukanaan, mutta moni runo vaati useamman lukukerran. ”Metsä tulee huoneeseen” ja ”Tämä ei ole kylä” upottivat heti luokseen. ”Lapsuus, villikaura” vaati muutaman lukemisen. Upeasti Manner kuljettaa mukanaan myös pitkissä runoissa, kuten prologissa. Unitunnelmaan vei esimerkiksi ”Vähän viiniä. Vuode”

Vähän viiniä. Vuode. Ero päivien äänistä. Kaihdin.
Yö. Ajomies siirtyy ikkunan läntiseen reunaan.

Unen veräjä on auki, ja yhä keräytyvät
eläinten tyynet laumat tammien alle.

Runoissa on usein se kurjuus, että tuntee itsensä tyhmäksi avautumattomien kielikuvien ja kulttuuristen viittausten edessä. Manner viittailee Japaniin ja antiikin Kreikkaan, mutta onneksi maltillisesti. Vaikkei oma sivistystaso (joka tietysti vielä poikkeaa vuosikymmenten takaisista muotivirtauksista) riitäkään, ei se tässä kokoelmassa pilaa runojen tunnelmasta nauttimista. Ja mikä nautinto, kun jokin viittaus avautuu:

Kawabata

kylvää sanat lumeen
: ne hohtavat.
Näin valkaistaan pellava.


Eeva-Liisa Manner: Paetkaa purret kevein purjein (Tammi, 1971)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti